4 augustus


ik lees zeer graag, en zeker als het over de oorlog gaat, zo heb ik dus ook het dagboek van Anne Frank gelezen, en hier merkte ik dat op 4 augustus 1944 Anne gearresteerd werd samen met de rest van de bewoners van het achterhuis.

de bewoners van het achterhuis

naast het dagboek van Anne Frank heb ik ook "Anne Frank in het achterhuis, wie was wie? " gelezen, dit is een interessant boekje waarin je meer leert over alle mensen die met het achterhuis te maken hadden.

het leven in het achterhuis.

nu is dit iets wat we ons niet meer kunnen inbeelden. maar Anne zat ondergedoken van 1942 tot 1944 dit was ongeveer 2 jaar, 2 jaar de buitenwereld enkel van uit een raam zien, 2 jaar afhangen van goede wil van andere mensen.

in deze 2 jaar moesten ze continu heel voorzichtig zijn, dit vooral tijdens weekdagen als de arbeiders in de fabriek waren. op momenten dat er niet gewerkt werd (na 18u, op zaterdag namiddag en op zondag) moesten ze iets minder voorzichtig zijn, maar ze konden hun nog niet laten gaan. gordijnen bleven ten alle tijde dicht    


wat na de arrestatie

op 4 augustus 1944 is Anne Frank en haar familie en alle andere families in het achterhuis gearresteerd op 8 augustus werden ze dan effectief gedeporteerd, naar Westerbork. eenmaal ze aangekomen waren in Westerbork werden ze geplaatst in de strafbarakken, dit waren gevangenissen voor onderduikers en verdachte joden. alle gevangenen kregen hier een armband met de letter 's' deze letter stond voor strafgeval.

in deze gevangenis ontmoete ze rosa de winter, een mede gevangene. zij vertelde later dit over hun :

 'Ik heb Anne Frank en Peter van Pels in Westerbork gezien. Ze waren altijd samen. (...) Anne was mooi in Westerbork, zó stralend dat het op Peter overging. (...) Misschien mag ik niet zeggen dat haar ogen straalden. Maar ze hadden een warme gloed, begrijpt u? En ze was zo vrij in haar bewegingen en in haar manier van kijken dat ik me afvroeg: "Is ze dan toch gelukkig?" Ze wás gelukkig in Westerbork, hoewel dat nauwelijks te begrijpen is.'

op 3 augustus werden alle onderduikers gedeporteerd naar Auschwitz  deze treinreis duurde 3 dagen en was in slechte omstandigheden. totaal mens onterend ! er stonden 70 mensen op elkaar gepropt in een wagon, er was geen plaats om te zitten.


er stierven mensen, dit vooral door het gebrek aan eten en een de emmer die dienst moest doen als WC zat binnen de kortste keren vol. en het stonk er dus verschrikkelijk. zwakke gezondheid die ze hadden overgehouden aan hun tijd in Westerbork.

aangekomen in Auschwitz werd de familie gescheiden van elkaar. Anne en Margot nog naar Bergen-Belsen gedeporteerd. vader bleef in Auschwitz en de moeder is daar overleden.

de zusjes zijn overleden in Bergen- Belsen aan de ziekte vlektyfus. in Bergen-Belsen zaten voornamelijk vrouwen kinderen en mannen die niet instaat waren om te werken. daardoor werd er niet voor de "gevangenen" gezorgd. ongeveer een maand nadat de zusjes overleden werd het kamp ontzet door de Britten. een groot deel van de overlevenden zijn alsnog heel rap overleden.

ook august van pels zou op dit zelfde transport naar Bergen-Belsen gezeten hebben.

na de oorlog

Otto frank heeft het overleefd, en dit doordat hij bij de ontruiming van het kamp in een ziekenbarak verbleef. het kamp werd daarna in 1945 door de russen bevrijd. hij is niet op de hoogte van het overlijden van zijn familie en start na de oorlog de zoektocht naar huis en naar zijn familie. 

Miep geeft hem de geschriften van Anne die in het achterhuis zijn achter gebleven, en hij begint er in te lezen, hij ontdekt dingen die hij nooit verwacht had van zijn dokter. hij start met delen te vertalen voor zijn familie en daarna op aanraden van verschillende mensen maakt hij ze openbaar. 

en daar ben ik zeer blij mee, want daardoor kunnen wij de verhalen van hun familie in leven houden. reset zijn er dan ook YouTube filmpjes gemaakt gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. zodat de jongeren die niet graag lezen ook aansluiting kunnen vinden en het leven van Anne kunnen ontdekken.

later blijkt dat Otto de enige overlevende van de onderduikers is. de familie Van Pels heeft het niet overleefd en Frits Preffer ook niet. die laatste overleed in Neuengamme in het jaar 1944.uiteindelijk is Otto in 1980 overleden.

deze video zijn de enige beelden van Anne Frank die dateren nog van voor ze moesten onderduiken.

bronnen

https://www.annefrank.org/nl/downloads/filer_public/d9/aa/d9aa5f06-b763-46bd-a7c5-735f81ccdf74/nl_artikel_arrestatie.pdf

https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/het-dagboek-van-anne-frank/het-oeuvre-van-anne-frank/




Reacties

Populaire posts van deze blog

een kijkje in mijn leven

mijn corona dagboek: net als de oorlog ?

het corona kamp