het corona kamp


op kamp met corona

op kamp gaan loopt nu wat anders dan anders, wij zelf hebben in onze chiro "geluk" want we gaan maar met maximum 50 personen zijn. dus zelf hebben we geen problemen rond bubbels en andere zaken. 
onze goepsfoto
wij zijn een zeer kleine chiro, maar aangezien onze doelgroep vooral jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen, kinderen en jongeren met een beperking zijn is dit vaak wel een groot voordeel voor hen.
maar natuurlijk hebben wij nog de ouders die bezorgd zijn over hun kind in deze periode. en dat is soms wat moeilijker, een aantal van onze leden zijn niet mee op kamp aangezien hun ouders schrik hebben voor de situatie.

daarnaast zijn we nog eens in nederland op kamp ook. dus het is en in een ongewone periode en in het buitenland. aangezien wij vaak leden hebben met speciale noden is het voor ons dus zeer belangrijk een goede comunnicatie te onderhouden met het thuisfront.
daarvoor heeft elke afdeling een groep met ouders waar ze geregeld info in posten, waar ouders de leiding kan contacteren bij vragen. en hebben wij ook onze algemene fb pagina waar we proberen elke dag iets te posten.

chrio? scouts is groter!

dit is een reactie die wij vaak krijgen, vooral omdat wij niet het toonbeeld van de chiro zijn aangezien wij zeer klein zijn.

chiro is een jeugdbeweging die vooral actief is in vlaanderen, en een deel in brussel. in walonie is chiro niet aanwezig, maar daar is er wel een zusterbeweging die patro noemt.


de chiro is met een ledenaantal dat rond de honderdduizend ligt de grootste jeugdbeweging in vlaanderen. dus de bewering dat scouts groter is klopt niet, toch niet op vlaams vlak bekeken.

er zijn ook internationale bewegingen die samen hangen met de chiro. zo heb je vooral in latijns america en africa chiro afdelingen

dus ja scouts is groter in wereld beeld, maar chiro doet zeker ook niet slecht!


van waar komt de chiro?


een van de eerste chrio tekens

Chiro bestaat sinds 1934.  Daarvoor bestonden er ook al wel een soort jeugdbewegingen, maar die heetten toen nog "patronaten".  In 1934 heeft Jos Cleymans (een priester) de eerste Chirogroep opgericht.  Vanaf toen zijn meer en meer patronaten Chirogroepen geworden. 

De naam had Jos  gemaakt met de Griekse letters "chi" en "ro". 

De Chiro bleef groeien, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Tijdens de Duitse bezetting van BelgiĆ« kwamen de Chirogroepen bij elkaar met de uitvlucht dat ze een religieuze bijeenkomst hielden.  Anders mocht het niet. 

na de oorlog begon Chiro overal door te breken. In 1946 volgde de officiƫle erkenning en het aantal groepen groeide van 200 tot 500. Er werd een visie ontwikkeld en de groepen werden onderverdeeld in vaste leeftijdsgroepen.

uniformen jaren 80

In de jaren 60 veranderde er veel.  De oude vlaggen en symbolen verdwenen.  De Chiro deed mee met de moderne invloeden van toen.  Vanaf dan zijn er bijvoorbeeld groepen gemengd gaan werken. de aspiranten werking werd ingesteld en de leiding werd aangemoedigd om maatschappelijk bij te dragen. ze kregen ook meer inspraak in hun werking.

In de jaren 70 kwam er een nieuw uniform en Spelenderwijs werd er meegewerkt aan een betere maatschappij. en het leidingsblad Dubbelpunt werd geboren. De Chiro werd een vzw. De leidingsploeg was ondertussen aangegroeid tot 8000 leden.

De jaren 80 waren niet zo goed voor de Chiro: ze verloor 20.000 leden en ongeveer 100 groepen. Om daar iets aan te doen, koos de Chiro voor afdelingswerking en beter bekendmakingsmateriaal. dit door de economische crisis die toen heerste.

Als antwoord hierop werd de afdelingswerking centraal geplaatst en werd er gewerkt aan een betere en uniforme bekendmaking van Chiro. Zo kon in de tweede helft van de jaren tachtig weer een groei van het aantal leden en groepen worden vastgesteld.

In de jaren 90 begon de Chiro met Krinkels. Een Krinkel is een groot bivak voor leiding.  In 1990, 1995, 2000, 2004,2009,2013 en 2017 was er telkens een Krinkel. verder werd de evolutie uit de jaren zeventig en 80 verder gezet. Chiro groeide uit tot een opener meer pluralistische beweging, en dit zonder de christelijke waarden te verloochenen.

dit was een korte samenvatting van hoe de chiro gekomen is tot hoe die nu is. er valt nog zo veel meer over te vertellen. maar dan zou ik te lang bezig zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

een kijkje in mijn leven

mijn corona dagboek: net als de oorlog ?