black lives mather

 

nu alles rond George Floyd opnieuw wat minder in de aandacht is, wil ik dit toch nog eens aanhalen. want we mogen niet vergeten wat er toen allemaal gebeurd is en waarom iedereen in opstand gekomen is.

George Floyd

ik heb dit thema vandaag dus gekozen omdat ik wil terug denken aan George Floyd. aan wat hij heeft moeten doorstaan toen die politie agent op hem ging zitten. dit voor 8 minuten. 

Een man laat een foto achter bij een herdenkingsplek voor George Floyd, twee dagen na zijn overlijden.
de herdenkingsplaats voor George Floyd


het verbaast mij dat niemand van de omstaanders om mede agenten gingen helpen! hoe kan het dat iemand vlak voor je ogen vermoord wordt door een politie agent en je zelf niets doet ?

en enkel na dat dit of iets anders gebeurd komen mensen op straat om te protesteren tegen iets wat niet kan... waarom hebben we dit niet vroeger gedaan ? waarom is er niet voor er iets ernstigs gebeurd op straat gekomen ?

heel deze situatie en de black lives matter beweging doet me aan iemand denken,  iemand die opkwam voor rassenscheiding in Amerika

Martin Luther King.

martin luther king tijdens een toespraak

hij was een Amerikaanse baptisten dominee, een politiek leider en een van de prominentste leden van de afro Amerikaanse burgerrechten beweging. hij werd in de jaren 50 bekend dankzij zijn geweldloze verzetten tegen rassenscheiding in de VS. en in 1964 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

naast veel aanbidders, had hij ook vijanden. tijdens een betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak "I Have a Dream" waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden.

dit gebeurt op veel plaatsen op veel momenten spijtig genoeg nog altijd niet. hij werd in 1968 4 jaar zijn Nobelprijs winst, doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine motel in Mephis stond. 

dit was een tragisch dieptepunt in de roerige jaren 60 waarin ook andere progressieven en voorvechters van burgerrechten in de verenigde staten slachtoffer werden van geweld.

voor alles wat de man gedaan heeft, is de derde maandag in januari in de VS een nationale feestdag, gewijd aan King en zijn gedachtegoed.



Reacties

Populaire posts van deze blog

een kijkje in mijn leven

mijn corona dagboek: net als de oorlog ?

het corona kamp